GYNÆKOLOGI

Den gynækologiske undersøgelse indledes med en samtale, hvor patienten fremlægger sit problem og sine forventninger til undersøgelsen. Undersøgelsen foregår på det gynækologiske leje. Der indledes med ultralydscanning gennem vagina. Livmoder og æggestokke kan vurderes. Der kan afsløres fibromer, polypper og cyster samt graviditet.

Polyp i livmoder
Cyste på æggestok

Slimhinden i livmoderen er en god markør for hormonbalancen og den må ikke være tyk efter overgangsalderen. En blødning efter overgangsalderen skal bringe dig til gynækolog, da det kan være tegn på ondartet sygdom. Æggestokkræft kan ses som en cyste med vægge eller polypper. Sygdommen vokser desværre meget hurtigt, så en normal scanning er ikke en garanti mod æggestokskræft fremover. Fibromer er godartede, men de kan give blødningsforstyrrelser. Væske i bughulen ses tydeligt på scanningen og det kan være tegn på ondartet sygdom. Det kan også ses ved udvendig graviditet. Det er således vigtigt at sammenholde scanningen med patientens sygehistorie. Håndkøbsgraviditetstests er meget følsomme og negativ test udelukker både udvendig graviditet og graviditet i livmoderen. Testen er positiv fra 2 dage efter udebleven menstruation.

Ultralydscanning er suveræn til at vise graviditet. Om graviditeten ligger inde i livmoderen. Hvor langt du er henne og om det passer med din udeblevne menstruation. Er der tvillinger? Ser graviditeten normal ud?

Gravid i 6. uge
Gravid med tvillinger

Nakkefoldscanning er lagt i system i det offentlige og udføres der, hvor du skal føde. Du booker din aftale på nettet. Hospitalet tilbyder også gennemscanning af fosteret i 16. uge. Her kan man se, om fosteret har udviklet sig normalt. Ultralydscanning er suveræn til at vise graviditet. Også om graviditeten ligger inde i livmoderen. Hvor langt du er henne og om det passer med din udeblevne menstruation. Er der tvillinger? Ser graviditeten normal ud?

Normal nakkefold og næseben

Undersøgelsen fortsætter med inspektion. Speklet indføres i vagina, så denne og livmoderhalsen kan ses. Der kan tages celleprøve (smear) og podes for bakterier og svamp. Celleprøven er kun en markør. Ved symptomer, som blødning ved samleje, skal der udføres inspektion med kikkert og tages små nap af vævet for at sikre mod livmoderhalskræft (KBC). KBC skal også udføres, hvis celleprøven slår ud.

Ved eksploration indfører gynækologen 2 fingre i vagina (med handske). Her kan livmoder og æggestokke samt knibemusklen vurderes.

Patienten forklares undersøgelsen konklusion og gynækologens anbefaling. Det hele føres til journal og patienten kan få journalen udleveret.

Fibrom på 6 cm
Livmoder med spiral